Határon átívelő együttműködés

2023-04-18 11:05:28

Határon átívelő együttműködési megállapodást kötöttek a baksi önkéntes tűzoltók

2023. február 25-e több szempontból is fontos a baksiak életében. Egyrészt ezen a napon tettünk látogatást Szerbiába, Tiszakálmánfalvára vagy ahogyan ott ismerik Budisavára, a testvéreinkhez. Tiszakálmánfalva ezen a napon ünnepelte települése napját és 10 évvel ezelőtt ekkor köttetett Baks és közte a testvértelepülési megállapodás is. 10 éve a két település fontosabb eseményeit, ünnepeit együtt éli meg és a nagymértékű összefonódás elsőként a közös néptánctáboroztatás eseményével indult, melynek során a fiatalabb generáció is megismerhette egymást, barátságok köttettek a gyerekek és a családok között.

Ezt a kezdeményezést gondolta tovább Kiss Gyula a tiszakálmánfalvi helyi közösség tanácsának elnöke, Újvidék Város Képviselő-testületének tagja, a civil szervezetek támogatója és az ottani önkéntes tűzoltókkal látogatást tettek nálunk azzal a szándékkal, hogy tűzoltóink is fogjanak össze és együttműködve keressenek lehetőséget a fiatalabb generáció vagy épp a passzívabb lakosság motiválására, megszólítására, érzékenyítésére az önkéntesség irányába.

A falunapi rendezvényen sor is került a két egyesület közti megállapodás aláírására Cser Dániel és Lép János elnök urak között és ezzel kezdetét vehette a közös munka, amely a tűzoltói tevékenységek regionális szintű elősegítését, közös gyakorlatok, táborok, versenyek és fórumok szervezését, pályázatok közös indítását és az egymás ünnepségein való részvételt jelentené első körben.

Az ötletért, kezdeményezésért még egyszer köszönetet mondunk Kiss Gyula és Cser Dániel elnök uraknak és külön köszönettel tartozunk Búza Zsolt polgármester úrnak Baksról.

(forrás: Baks Községi Önkormányzat)