Hírek


Másik tűzoltóautót kaptak a balástyai önkéntes tűzoltók

2018-02-09 16:48:56

Közgyűlését tartott a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ahol Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok átadta az újabb típusú gépjárműfecskendőt és indítókulcsát

 

A Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület január 26-án, a Vadásztanya vendéglőben tartotta a 2017-es évet záró közgyűlését.

Az összejövetel alkalmával a vendéglő előtti téren Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, tanácsos, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője átadta az egyesület meglévő tűzoltó autója helyett az újabb, Steyer 13S23 Bronto-Saurus 2000 M20-as típusú gépjárműfecskendőt és indítókulcsát Virágh István elnöknek és Jójárt Gábor parancsnoknak. A megyei igazgatóság két új típusú gépjárművet kapott és pályázat útján adományozták a megyében jól működő önkéntes egyesületeknek a korábbi két tűzoltóautót, a balástyai tűzoltóautó pedig a baksi önkéntes tűzoltók munkáját teszi majd könnyebbé. A rövid ünnepségen Ördögh István tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Kirendeltség vezetője beszélt az önkéntes tűzoltók munkájának fontosságáról és méltatta a balástyai önkéntesek feladatvállalását. Ujvári László polgármester községünk nevében megköszönte az újabb tűzoltó gépjárműfecskendőt.

Ezután a vendéglőben folytatódott a közgyűlés. Virágh István elnök a közgyűlés elé terjesztette a szakmai beszámolót, továbbá ismertette az egyesület vagyonkezeléséről szóló beszámolót is. Jójárt Gábor parancsnoknak és Gémes Attilának, az ellenőrző bizottság elnökének írásban előterjesztett beszámolóit jóváhagyta a tagság. Virágh István az egyesületbe jelentkező öt tagot bemutatta, és a közgyűlés döntött a felvételükről. A rendezvény résztvevői kivetítőn megnézték az elmúlt év kiemelkedő eseményeit, majd Dudás Miklós nyugalmazott tűzoltóezredes, a Csongrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, tanácsos átadta a 10 éves önkéntes tűzoltómunkáért járó kitüntetést Jójárt Gábornak, 20 éves munkáért Terecskei Zoltán és Virágh András, 30 éves munkáért Jójárt József kapott elismerést. Galiba Gábor tűzoltóőrnagy, a Szegedi Hivatásos Tűzoltóság-parancsnokság parancsnoka és Ujvári László polgármester megköszönte az egyesület tagságának az elmúlt évben is kiemelkedő munkáját. A rendezvény végén a Balástya Községi Önkormányzat vacsorával vendégelte meg az önkéntes tűzoltókat, és Tari József muzsikált az esti beszélgetés mellett. Az eseményen részt vett a Kisteleki Rendőrkapitányság képviseletében dr. Minyó Tamás rendőr alezredes, bűnügyi osztályvezető helyettes és Dékány Attila körzeti megbízott, valamint Dékány Péter, a Balástyai Polgárőr Egyesület elnöke, aki megköszönte az önkéntes tűzoltóknak a Csongrád Megyei Polgárőrnapon tartott színvonalas bemutatót.

Az utóbbi évek tendenciáját követve a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület folytatta szakmai színvonalának fejlesztését a technikai eszközök és a szakmai képesítések terén. Ez a fejlődés szükséges, ugyanis 2017-ben 68 alkalommal vettek részt káresemények felszámolásában, illetve rendezvényeken. Nyolc település összesen több mint 500 km2 nagyságú területén, mintegy 24 ezer lakos védelmében avatkoztak be. Az események közül 35 tűzeset, 23 műszaki mentés, 2 bemutató, 1 gyakorlat, 4 rendezvénybiztosítás, 2 versenyen való részvétel és 1 téves riasztás volt. Az egyes tagok részvétele az eseményeken jobban megoszlott a tagság között, mint a korábbi években. A tagok közül 20-an vettek részt kárfelszámolásban, és összesen 536 órát dolgoztak. Kiemelkedő munkát végzett Boldizsár Ferenc, mert 62 alakalommal vonult káreseményekhez, Virágh István 59 alkalommal, Szemerédi István 20 alkalommal végzett mentést. 

A 2017-es év tapasztalatai alapján is szükséges a technikai eszközök fejlesztése, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán indult az egyesület, és egy pár védőcsizmát, hat pár védőkesztyűt, kettő bevetési védőruhát, egy „B” tömítőgyűrűt és 55 ezer forint értékben légző palackok nyomáspróbázásához nyert támogatást, összesen 749 978 forint értékben. Továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyertek új eszközöket, egy Honda típusú magasnyomású szivattyút, gyakorló ruhákat, pólókat és láthatósági mellényeket összesen 775 043 forint értékben. A magas színvonalú szakmai munka eredményeként a hivatásos egységek számítanak az önkéntesek segítségére, mert jelentősen megkönnyítik a munkájukat. A jelenlegi taglétszám 33 fő, amely az egyesület működéséhez és a szakfeladatok ellátásához elegendő, de szükség van a továbbiakban is segítőkész fiatal tagok felvételére. A tagság egyébként nemcsak a káresetek felszámolásában jeleskedik. Részt vettek az Országos Tűzoltó Találkozón és Börzén Pilisszentivánon, amelyen Csongrád megyét is képviselték és még két alkalommal indultak az egyesület nevében a Szegedi Gumigyár által szervezett megyei versenyen, valamint a Földeák ÖTE szervezésében egy háziversenyen. Több alkalommal rendezvénybiztosítást végeztek, bemutatót tartottak. A szaktevékenységet vállaló tagok közül mindenki rendelkezik valamilyen szintű szakmai képesítéssel és gépkezelői jogosítvánnyal, valamint egészségügyi vizsgálattal, amely elengedhetetlen feltétele a szaktevékenység végzésének. A Szegedi Hivatásos Tűzoltó parancsnokságtól kapott szakmai anyagok segítségével rendszeresen tartanak oktatásokat. A Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ellenőrző Bizottsága felügyeli az egyesület működését, és megállapította, hogy az alapszabályban meghatározottak szerint működött a szervezet az elmúlt évben is. Az egyesület tulajdonában és kezelésében lévő tárgyi eszközök, szakfelszerelések leltárazása megtörtént, és ezek karbantartása megfelelő. A pénzügyi gazdálkodás, bevételezés és a kiadások nyilvántartása követhető. Az egyesületet négyszer ellenőrizte a Szegedi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság, valamint egyszer a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és mindent rendben találtak.

 

Vissza